Kolon Filtreleme ve Sıralama



Kolon Filtreleme ve Sıralama


1-) Uygulamaya giriş yapalım, düzenleme yapacağımız fiyat penceresini açalım. (Sadece fiyat penceresi değil, portföy alanındaki kolonlarda da değişiklikler yapabilirsiniz.) Biz örnek olması adına BİST-30 fiyat penceresi açıyoruz. (Görsel 1.1)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.1



2-) Aşağıda sarı kutu içerisinde gösterilen çubuklar kolonların boyutunu ayarlamak için kullanılıyor. Eğer kolonları genişletmek isterseniz bu çubuklara sol click ile basılı tutara sağa doğru genişletip sola doğru daraltabilirsiniz. 
(Görsel 1.2)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.2


3-) Bunun dışında kolonların yerini değiştirmek istiyor olabilirsiniz. Örneğin "Son" kolonunu en sağda görmek istiyor olabilirsiniz. Bu işlemi yapmak için "Son" başlığına mouse ile sol click'e basılı tutarak en sağa(ya da almak istediğiniz alana) sürükleyeceksiniz. (Görsel 1.3)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.3



4-) Şimdi kolon filtreleme konusuna geçelim. Aşağıda sarı ok ile gösterilen üç yatay çizgi butonuna basalım. Bu buton kolon filtreleme penceresini açacak bize. 
(Görsel 1.4)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.4




5-)  Aşağıda sarı kutu ile gösterilen "Filtre" butonuna tıklayalım. (Görsel 1.5)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.5



6-) Karşımıza aşağıdaki gibi bir alan açılacaktır.  Bu alan ne işe yarar öncelikle onu açıklayalım. Bu filtre alanında bir işlem yapıp uygula dediğimizde yaptığımız işlemle ilgili kolonu bize filtreliyor. Daha anlaşılır olması adına örnekle açıklayalım. %Fark kolonunda bu filtre alanına girdik diyelim. Ben BİST30'daki hisselerin %fark değişimlerinden 0,0dan büyük olanları yani bugun + olanları görmek istiyorum diyelim. 
(Görsel 1.6)

Matriks Web Trader Kolon Filtre Ekranı
Görsel 1.6



7) Eşittir seçili olan alanı açıp, büyüktür olarak değiştirelim.(Görsel 1.7)

Matriks Web Trader Kolon Filtre Ekranı
Görsel 1.7



8-) Büyüktür'ü seçtikten sonra da fiyat alanına 0,0 yazalım. Bunun anlamı 0,0 dan büyük tüm hisseleri göster diyoruz uygulamaya. Yani pozitif hisseleri görmek istediğimizi belirtiyoruz. Daha sonra Uygula diyelim.(Görsel 1.8)

Matriks Web Trader Kolon Filtre Ekranı
Görsel 1.8



9-)  Bu işlemi yaptıktan sonra fiyat penceremizde otomatik olarak 0,0'dan büyük olan yani pozitif olan hisseler gözükecektir. Buranın en önemli özelliği ise canlı olmasıdır. Yani şuanda aşağıda görmüş olduğunuz 5 hisse (ARCLK, BIMAS, KCHOL, TUPRS, VESTL) gözüküyor, çünkü işlemi yaptığım an bunlar pozitifti. Ancak birkaç dakika sonra farz edelim ki TUPRS negatife döndü yani 0,0dan kücük hale geldi o zaman fiyat penceresinden otomatik kaybolacaktır.  Ya da aksine BİST 30'da işlemi yaptığımız an %fark değeri 0,0'dan küçük olan(negatif olan) bir hisse birkaç dakika sonra pozitife döndüğünde fiyat penceresine girecektir. Böylelikle siz en güncel veriler ile fiyat penceresini takip edebiliyor olacaksınız. 
(Görsel 1.9)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
Görsel 1.9



 Ek bir bilgi olarak şunu da belirtelim; Kolonların isimlerine mouse > sol click ile tıkladığımızda otomatik olarak düşükten yükseğe doğru sıralanır. Ya da tekrar tıkladığınızda yüksektek düşüğe doğru sıralanır. Ve yine veriler canlı olduğu için değişim oldukca sıra değişir. Biz aşağıdaki ekran görüntüsünde sarı ile gösterilen alanda %fark kolonunu düşükten yükseğe doğru sıraladık.(Görsel 1.10)


Görsel 1.10