Tablo Verilerinin Grafiksel Gösterimi Nasıl Yapılır?

 

Matriks Web Trader Grafik



Tablo Verilerinin Grafiksel Gösterimi Nasıl Yapılır?


1-) Matriks Web Trader uygulamamıza giriş yapalım. (Görsel 1.1)


Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
1.1



2-) Fiyat penceresinde nasıl bir grafik oluşturmak istiyorsak ilgili kolonları ayarlayalım. Biz bu örnekte Sembol - % Fark ikilisini baz alacağız. Yani sembollerin(hisselerin) günlük değişimlerini grafiğe dökeceğiz. İlgili alanları mouse sol click ile basılı tutarak tarayalım. Biz örnek olması adına 10 adet sembol üzerinden bunu yapıyoruz, siz adet konusunda istediğiniz gibi daha az/daha çok ayarlayabilirsiniz. (Görsel 1.2)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
1.2



3-) Taradığımız alanda herhangi bir yere sağ click yapalım, açılan menüden aşağıdaki Tablo Grafiği(Beta) seçelim. Bundan sonraki açılan menü (Column/Bar/Pie/Line vs.) tablo çeşitlerini ifade etmektedir. Biz örnek olması adına Column > Grouped olarak ilerliyoruz. (Görsel 1.3)

Matriks Web Trader Fiyat Penceresi
1.3



4-) Bu işlemi yapmamızla birlikte tablo grafiği ekrana gelecektir. İlgili seçtiğimiz hisselerin anlık değişimleri tablo grafiği olarak ekrana yansıyacaktır. Bu grafiğin en önemli özelliği canlı olmasıdır. Yani örneğin akbank -0.50 iken grafiği oluşturduk diyelim, grafiği oluşturduktan sonra da akbank -1,5 oldu diyelim. Grafikte de otomatik olarak veri güncellenecektir. (Görsel 1.4)

Matriks Web Trader Grafik
1.4




5-) Bu tablodaki ayarlardan bahsedelim. Kırmızı ok ile belirtilen ikona basalım.(Görsel 1.5)

Matriks Web Trader Grafik
1.5



6-) Karşımıza grafik çeşitleri açılacaktır. Buradan başta grafik ayarı olmak üzere grafik rengi/arka plan rengi/yazı tipi/yazı boyutu/yazıların kalınlığı vs bir çok etkeni değiştirebilirsiniz.. Madde 3'de açıkladığımız, sağ click yapıp menüde karşımıza gelen grafik çeşitleri burada da karşımıza geliyor. İstediğimiz grafik çeşidini seçebilir, istediğimiz grafik ayarını yapabiliriz. Biz burada tek tek bunlara girmeyeceğiz post'un cok uzun olmaması için. Ancak detaylı anlatım için konunun video anlatımını sayfanın en altındaki video'dan izleyebilirsiniz. Bu açılan grafik menüsünü geri kapatmak için ise soldaki grafiklerdeki beyaz arka planda herhangi bir alana sol click ile bastığımızda açılan menü kapanacak eski haline gelecektir. (Görsel 1.6)

Matriks Web Trader Grafik
1.6



7-) Şimdi diğer ikona geçelim. Aşağıda kırmızı ok ile gösterilen ikona bastığımızda canlı veri yayın akışı kesilecektir. Yani ikona bastığımız anki grafik verileri sabitlenecek, artık canlı veri akışı gelmeyecektir. Görsel 1.7.1 de gösterildiği gibi mute(sessiz) ikonuna benzer bir hal alacaktır. Bu veri yayın akışının kesildiği anlamına gelecektir. Geri veri yayın akışını sağlamak istersek de aynı ikona tekrar basabiliriz. (Görsel 1.7(Görsel 1.7.1)

Matriks Web Trader Grafik
1.7

Matriks Web Trader Grafik
1.7.1



8-) Son olarak Görsel 1.8 de kırmızı ok ile gösterilen ikona bastığımızda grafiğin o anki halini bilgisayarınıza görsel olarak indirmiş olacaksınız. İster arşiv olarak saklayabilir, ister sosyal medyada paylaşabilirsiniz. (Görsel 1.8)(Görsel 1.8.1)

Matriks Web Trader Grafik
1.8

Matriks Web Trader Grafik
1.8.1



9-) Bu konu özelinde bir başka değinmek istediğimiz husus şu; bu grafik oluşumlarını sadece fiyat penceresi üzerinden değil, portföyünüz üzerinden de yapabiliyorsunuz. Yani örnek olarak portföyümüzdeki hisselerin kâr/zarar durumlarından bir grafik oluşturmak istiyoruz diyelim. 
(Görsel 1.9)

Matriks Web Trader Ana Sayfa
1.9


10-) Gördüğünüz üzere grafiğimiz bu şekilde de oluşuyor. (Görsel 1.10)

Matriks Web Trader Grafik
1.10


11-) Bu özelliğimiz ile oluşturacağınız grafiklerin sınırı yok, istediğiniz kombinasyonlarla grafik oluşturabilir, bu grafiklere görsel ayarlamalar yapabilirsiniz. Örnek olarak bir tane de görsel olarak düzenlemeler yapılmış bir grafik paylaşıyorum neler yapabileceğinizi göstermek adına. Çok daha göze hoş gelen, görsel olarak zengin grafikler yapmak mümkün. :) 
(Görsel 1.11)

Matriks Web Trader Grafik
1.11